top of page

@Fokkebok

Bezoek de paarse heide in Nederland met schitterende paarse heuvels op de Veluwezoom en Veluwe

Elk jaar in de tweede helft van augustus is de heide in de Veluwe op zijn mooist. Dan staat de heide in bloei en is het genieten van de prachtige paarse velden. De perfecte periode om een wandeling te maken over de heuvels van de Posbank. Meestal ergens eind Augustus begint de heide koorts weer te stijgen en kan ik het niet laten een bezoekje te brengen aan de mooie heidevelden wie Nederland rijk is. Zo ook dit jaar lag de heide er weer schitterend bij en toont aan hoe sterk de natuur zich terug vecht na de droogte van 2018. Veel heide was dan ook helemaal verdwenen in 2018. Geniet mee van de mooie paarse gloeiende heuvels bedekt met bloeiende heide. Eén van mijn favoriete heide wandelgebieden ligt in Nationaal Park de Veluwezoom, in de buurt van Rheden (Gelderland) de Posbank. In de zomer wandel je er over de glooiende heuvels en heidevelden van de Posbank. Aan het einde van deze blog laat ik je nog een mooi heide veld zien in Laren waar het misschien wat minder druk is.

Posbank Veluwezoom

De meeste bezoekers van de Posbank parkeren bij paviljoen de Posbank waar zich ook een restaurant bevind en een grote parkeer plaats.

Link parkeerplaats en lopen een rondje over de heide bij het uitzicht punt. Als u gewoon alsmaar het pad volgt loopt u zo in een boog rond de heuvel en middenin passeert u nog een stukje bos. Het is een wandeling van ongeveer een uur en prima ook met kinderen te doen.


Posbank

Vanaf het moment dat we aankomen bij de Posbank kunnen we onze ogen niet geloven wat een kleurenpracht! De heide staat in volle bloei en overal waar we kijken zien we een zee van paars. We volgen één van de wandelpaden dwars door de velden en worden volledig omringd door paarse heuvels. Bovenaan de heuvels hebben we een schitterend uitzicht over het wonderlijke gebied. Dit is puur, dit is genieten.


Posbank

Op de website van Natuurmonumenten vindt u nog een uitgebreidere wandelroute van 6 km.

Een wandeling door het landgoed Heuven, langs de schaapskooi en over de heideheuvels naar Paviljoen de Postbank. Met af en toe een flinke klim of daling. Op het hoogste punt wordt deze inspanning ruimschoots beloond. Geniet bij helder weer van het prachtige uitzicht op het Herikhuizerveld en het IJsseldal.


Posbank

Als u de Postbank wilt zien zoals u vaak op foto`s ziet voorbijkomen met de mooie kleuren tijdens zonsopkomst en zonsondergang is aan te raden of om morgens vroeg of avonds voor zonsondergang te gaan zo kunt u genieten van de mooie kleuren en het mooie warme licht over de heide.

Tip: De Heide is ook uitstekend om te picknicken neem je kleedje mee en zoek een stukje waar geen heide groeit en geniet


Posbank

Zonsopkomst op de Posbank

Een bezoek aan de Posbank tijdens zonsopkomst met de rollende mist in de paarse heuvels, is voor veel fotografen een must do om een keer gefotografeerd te hebben. Maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Het is niet toegestaan om met de auto voorbij het wildrooster te rijden voor zonsopkomst of na zonsondergang al zullen ze net na zonsondergang minder streng zijn als voor zonsopkomst. U dient daarom u auto te parkeren bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten Google link


Posbank

Vanaf de parkeerplaats is het een half uur lopen naar het uitkijkpunt vanwaar u foto`s mag nemen, let op u mag de heide niet betreden voor zonsopkomst en na zonsondergang hier dient u dus mee te wachten tot de zon opkomt. Wat ik meestal deed was bij het uitzicht punt foto`s nemen en dan als de zon opkomt gaan lopen naar andere plekken waar je vaak ook dan nog veel wilde dieren tegen komt.


Posbank

Vanaf de Zijpenberg aan de andere kant van de Posbang is het uitzicht ook heel mooi tijdens zonsopkomst maar vanaf het wildrooster is het een stukje verder lopen ik denk 40 min en de parkeerplaatsen zijn beperkt. Naar mijn mening zou het mooi zijn als natuurmonumenten een uitzondering zou maken in de maand Augustus, omdat het eigenlijk veel te gevaarlijk is om in het donker over de wegen te lopen, en als u rond 10:00 de Posbank weer verlaat moet u overigens nog uitkijken dat u niet voor de sokken gereden wordt door een wielrenner, motorijder of auto die allemaal rond deze tijd ook wakker zijn geworden om van dit mooie stukje Nederland te genieten.


Posbank

Rondje Posbank

Fietsroutes Posbank

Fiets met Rondje Posbank langs de belangrijkste trekpleister van Nationaal Park Veluwezoom, de bijna 90 m hoge Posbank. Vanaf dit uitkijkpunt heb je een schitterend uitzicht over het fraaie reliëf dat zelfs voor Nederlands begrippen uitzonderlijk is. Bij helder weer kijk je meer dan 20 km ver en zijn zelfs de heuvels van Montferland en het Rijk van Nijmegen te zien. Dit wordt dan ook vaak een van de mooiste plekken van Nederland genoemd. Zeker wanneer in augustus de heidevlakte prachtig paars kleurt.


Zuiderheide laren

Overnachten:


Kon je de tijd zo nu en dan maar even stilzetten. Genieten van het moment zonder je druk te hoeven maken over alledaagse zaken. Op een historische locatie te midden van Nationaal Park de Veluwezoom bevindt zich Boutique Hotel Beekhuizen. Een architectonische eyecatcher, waar gasten in volledige vrijheid mogen beleven en in rust kunnen genieten. Kleinschalig, persoonlijk en gastvrij.


Boutique Hotel Beekhuizen

aan de rand van Nationaal Park Veluwezoom in het Gelderse Dieren. Met zijn uitgestrekte bossen, heidevelden, voormalige stuifzandvlaktes en bijzondere landgoederen is het een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Natuurmonumenten.

Vanuit uw kamer kunt u prachtige wandel- en fietstochten maken! U heeft rechtstreeks toegang tot de Veluwezoom via een poort achter de lodges. In de lente en zomer raakt u betoverd door het vele groen en bloeiende heide. In de herfst is er de geur van gevallen bladeren. ‘s Winters is het landschap in een diepe winterslaap met duidelijke sporen van het alom aanwezige wild. Het biedt de mogelijkheid tot het maken van urenlange wandelingen en fietstochten!


Veluwse poort lodges

Zuiderheide Laren

Met een grote zandverstuiving, bomen in alle vormen en maten, en de uitgestrekte heide is er op de Zuiderheide genoeg te zien voor jong en oud. Onderweg kom je misschien nog koeien tegen, of loop je langs één van de schaapskooien of geitjes. Hier kun je heerlijk wandelen, ook met wandelwagen of loopfietsjes omdat het relatief plat is. Er gaan verschillende fietsroutes door het natuurgebied.


Zuiderheide Laren

Parkeer de auto bij theehuis ’t Bluk. Volg de navigatie op het eind rijd je via een zandweggetje het parkeerterrein op. Voor het theehuis staat een plattegrond, daar kun je je route uitstippelen. De Zuiderheide ligt in ’t Gooi tussen Hilversum, Laren en de snelweg.

Zuiderheide Laren

We wandelen graag op de heide bij Laren en Hilversum. Het gebied is voor ons niet ver weg.

Het totale natuurgebied is niet zo groot en lekker overzichtelijk. De weg van Hilversum naar Laren verdeelt het eigenlijk in twee gebieden. Dat zijn de Westerheide en de Zuiderheide.

In het mooi open paarse heidelandschap vind je ook heidevennen. Vroeger werden de vennen gebruikt om het vee in te wassen. Je komt ook door een heidegebied waar de bossen vat op kregen toen in 1962 de schapen uit het gebied verdwenen. Tegenwoordig word er weer op natuurlijke wijze door runderen begraasd.


Zuiderheide

De hei bloeit en het lijkt onstuimiger dan ooit. Dus op naar de heide, het liefst vroeg in de ochtend. Om een stuk te wandelen of fietsen of gewoon lekker op een bankje al die paarse pracht en praal te bewonderen.


Zuiderheide

Paarse heidevelden ik kan er geen genoeg van krijgen prachtig en magisch fenomeen. Heidevelden door heel Nederland krijgen aan het einde van de zomer een prachtige paarse kleur omdat ze dan volop in de bloei staan. Eind augustus of begin september is de volle paarse kleur op zijn mooist te bewonderen.


Zuiderheide

Overnachten:


Van der Valk Hotel De Witte Bergen beschikt over 125 hotelkamers, een groot restaurant met terras. Voor ontbijt, lunch en diner kunt u terecht op het zonnige terras en in het restaurant.



Amsterdamgarden - Nardinclant - Laren NH ligt in Laren, op 19 km van Utrecht, en biedt uitzicht op de tuin, een binnenzwembad, een warmwaterbron en gratis WiFi. De accommodatie is voorzien van airconditioning en een bubbelbad.

Het vakantiehuis beschikt over een patio, een zithoek, een flatscreen-tv met kabelzenders, een volledig uitgeruste keuken met een vaatwasser en een magnetron, en een eigen badkamer met een hot tub en badjassen. U vindt er ook een koelkast, een oven, een minibar, een waterkoker en een koffiezetapparaat.





  • Grijs Facebook Icon
  • Gray Instagram Icon
bottom of page